Kriisi mittaa avainhenkilön viestintätaidot
Kriisiviestintä on periaatteessa ihan tavallista viestintää - paineen ja kiireen alla. Jos yhtiö tai yhteisö on kriisin viestinnällisessä ytimessä, sekä median että sosiaalisen median paine voi olla nopea ja yllättävä. Silloin avainhenkilön kaikki henkilökohtaiset viestintävalmiudet tulevat käyttöön.
Miten vastaan kysymyksiin, joihin en saa vastata?
Joskus yhtiö tai yhteisö asettaa viestinnällesi rajoja, joita et voi ylittää. On joku luku, joku hinta, joku innovaatio, joku toimintatapa, jonka yksityiskohtia et voi avata. Miten valmistaudut sellaiseen haastatteluun, jossa tule eteen kysymys, johon et voi vastata?
Saako esiintyessä käyttää täytesanoja?
Moni taitavakin esiintyjä saattaa toistella täytesanoja. Ongelmaksi se muodostuu silloin, kun ne vievät huomion itse asiasta. Seuraavassa yksinkertainen täytesanaongelmien paikallistamis- ja korjausprosessi.
Kommunikoi silmilläsi! Ole läsnä, älä painosta
Katsekontakti on yksi vahvimmista vakuuttamisen välineistä. Me suomalaiset olemme tottuneet varsin tiiviiseen katsekontaktiin. Säätele oman katsekontaktisi intensiivisyyttä tilanteen mukaan! Älä tuijota, mutta pidä kaikissa viestintätilanteissa kevyen oloinen katsekontakti päällä suuren osan aikaa.
Keskittymisen taito kannattelee esiintyjää
Tärkeään esiintymiseen kannattaa valmistautua huolella. Viimeisen silauksen valmistautuminen saa kiireettömästä keskittymisen hetkestä juuri ennen esiintymistä. Tässä vinkkejä siihen, miten keskityt esiintymistilanteeseen.
Toimittaja kysyy, minä vastaan – mutta mitä ja miten?
Mediahaastattelu on yksinkertainen dramaturginen tilanne: toimittaja kysyy, asiantuntija vastaa. Toimittaja rytmittää, mutta asiasisältö tulee haastateltavalta. Oleellista on päästä äkkiä asiaan. Älä siis tuhlaa aikaa kiertelyyn, kaarteluun eikä taustoihin. Käytä myös asiantuntijavaltaa ja ohjaa keskustelu heti katsojan, kuulijan tai lukijan kannalta oleelliseen.
80 % johtamisesta on viestintää. Ja 80 % viestinnästä on esiintymistä
Vanha fraasi väittää, että johtaminen on viestintää. Niin melkein onkin - ainakin 80 prosentin verran. Mutta kun mietitään tarkemmin, millaista viestintää johtaminen strategisen päätöksenteon jälkeen on, se on lähes kokonaan esiintymistä. Jos siis haluat olla tehokkaampi ja tuloksellisempi johtaja, mikä olikaan se, mitä kannattaa treenata?
Johtaja – näin viestit eri kohderyhmille
Eri sidosryhmille esiintyminen vaatii johtajalta erilaisia otteita. Henkilöstöä innostetaan eri tavalla kuin vaikuttajia, ja toimittajat vaativat ihan oman lähestymistapansa. Tässä vinkkejä siihen, miten puhua eri kohderyhmille.
Esiintymiskoulutus kehittää sinua ihmisenä – ja ihmisten johtajana
Kun harjoittelet esiintymistä, harjoittelet itsenäsi olemista - ja paradoksaalisesti tutustut itseesi. Esiintymiskoulutus on erikoislaatuinen peili, jokavoi myös kaivaa karisman esiin.
Tärkeä tilaisuus edessä? Viisi syytä kouluttaa yrityksen esiintyjät
Pitkään valmistellun projektin julkistus tai uuden tuotteen lanseeraus ovat yritykselle mahdollisuuksia, joita ei kannata hukata. Henkilöinti, asiaosaaminen ja johtajuus eivät ole ainoita syitä, miksi epävarmasti esiintyvästä johtajasta kannattaa koulia varma esiintyjä.
Jännittääkö esiintyminen? Niin pitääkin!
Me eurooppalaiset usein katsomme Atlantin yli mallia ja olemme kateellisia, kun amerikkalaiset tuntuvat esiintyvän niin sujuvasti ja luontevasti. Mutta kun amerikkalaisilta kysytään, mitä he pelkäävät kaikkein eniten, vastaus on: julkista esiintymistä.