Ota jännitysenergia tietoiseen käyttöösi.
Tuntuuko, että esiintyminen jännittää?
Me eurooppalaiset usein katsomme Atlantin yli mallia ja olemme kateellisia, kun amerikkalaiset tuntuvat esiintyvän niin sujuvasti ja luontevasti. Mutta kun amerikkalaisilta kysytään, mitä he pelkäävät kaikkein eniten, vastaus on: julkista esiintymistä.
Tuntuuko, että esiintyminen jännittää? Jos vastaat kyllä, ei huolta – kuulut ihmiskunnan suureen enemmistöön. Esiintyminen rinnastuu historiallisessa kokemuksessamme myyttiseen vaaratilanteeseen: taistelenko vai pakenenko? Työtilanteessa vastassamme ei kuitenkaan ole oikeasti vaarallista sapelihammastiikeriä vaan webinaarin kiinnostunut yleisö, oman firman ystävällismielinen johtokunta tai positiivista palautetta odottava alainen.
Biologisesti kyse on adrenaliinista. Adrenaliini on kemiallista energiaa, ja sen erityisen erittymisen huomaa vaikkapa kainaloiden kostumisesta, punan nousemisesta kaulaa pitkin tai käsien pienestä, lähes huomaamattomasta vapinasta. Jotkut rykäisevät kahdesti, toiset juovat kulauksen vettä, kolmannet tamppaavat lattiaa muutaman askelen verran. Kun esiintymistilanne alkaa, adrenaliinia pumppautuu vereen noin kahden minuutin ajan. Silloin oleellista on saada se energia oman esiintymisesi käyttövoimaksi.
Kaikkein kokeneimmatkin esiintyjät jännittävät. Esiintymisen pitää tuntua kehossa ja mielessä. Kyse on kehon tuottaman energian hallinnasta.
Käytä omaa adrenaliiniasi esiintymisesi voimana
Miten ikävältä ja hermostuttavalta tuntuva jännitys saadaan oman esiintymisen tueksi ja voimaksi? Ensinnäkin tiedosta oma jännittämisen tapasi. Kuulostele ruumistasi: missä jännitys tuntuu? Kuumottaako poskia? Kuivaako suu? Kastuvatko kainalot? Kun huomaat tällaisen toistuvan merkin, sano sille kyllä. Näin sinä toimit, näin tämä energia näyttäytyy tässä ihmisyksilössä. Ja kun uudessa esiintymistilanteessa huomaat saman merkin, toivota se tervetulleeksi. Hymyile itsellesi, nyökkää. Energia tulee nytkin juuri silloin, kun sen pitääkin – ja voit käyttää sen oman sisältösi viestimiseen. Sinähän esiinnyt siksi, että sinulla on sanottavaa. Sinä itse olet vain väline, sivuseikka.
Toiseksi: hengitä. Pidä hengitys rauhallisena ja pitkänä. Anna sen lähteä palleasta asti ja palata sinne. Jos sinulla on omia esiintymiseen liittyviä maneereita ja kikkoja, joita olet käyttänyt pitkään ja jotka toimivat hyvin, älä luovu niistä. Useimmiten kuitenkin hengittämiseen keskittyminen riittää.
Kolmanneksi: tervehdi muutamaa etupenkin ihmistä. Tai: kättele studio-ohjaaja ja esittele itsesi. Tai: vaihda muutama sana kameramiehen kanssa. Ystävällinen kontakti kertoo sinulle, ettet ole yksin – ja vaikka sinulla on yleisö, tehtäväsi on vakuuttaa yksi, ihmisenkokoinen yksilö kerrallaan. Sehän ei ole vaikeaa, eihän
Neljänneksi: valmistaudu. Selvitä itsellesi, kenelle puhut. Varmista faktat. Muotoile viestisi ja keskustele se läpi jonkun luottokumppanin kanssa, jotta saat viestisi suulliseen muotoon. Puhu ääneen, kellota. Kun tiedät osaavasi asiasi ja olet varma siitä, että viestisi on oikea juuri tälle kohderyhmälle, et enää tarvitse mitään muuta kuin adrenaliinin tuoman pienen lisäenergian. Ei kun lavalle!
Haluatko keskustella omasta esiintymisjännityksestäsi?
Kirjoittanut : Kimmo Räntilä
Kimmo Räntilä on kokenut viestintäkonsultti ja -kouluttaja, jolla on YLE-vuosien takaama vankka journalistinen tausta. Hän on Kriittisen korkeakoulun pitkän kirjoittajakoulutusohjelman ja Teatterikorkeakoulun pitkän käsikirjoittajakoulutusohjelman koulima dramaturgi ja käsikirjoittaja.