Suomalainen katsekontakti on tiivis, muttei tuijottava. Käytä katsekontaktia rohkeasti!
Katsekontakti on yksi vahvimmista vakuuttamisen välineistä. Me suomalaiset olemme tottuneet varsin tiiviiseen katsekontaktiin. Silti varmasti meistä jokainen muistaa tilanteita, joissa keskustelukumppanin katse on tuntunut liian painavalta, jopa painostavalta. Säätele oman katsekontaktisi intensiivisyyttä tilanteen mukaan! Älä tuijota, mutta pidä kevyen oloinen katsekontakti päällä suuren osan aikaa.
Miten katsekontaktia kannattaa käyttää erilaisissa viestintätilanteissa?
Yleisötilaisuudessa luo illuusio henkilökohtaisuudesta
Yleisötilaisuudessa usein kannattaa valita yleisön ensimmäisen kolmanneksen keskivaiheilta yksi henkilö, jolle puhut. Illuusio siitä, että puhut kaikille henkilökohtaisesti, syntyy siitä, että katseesi pysyy paikallaan, ei vaeltele levottomasti eikä käy taivaassa.
Jos oikean henkilön katsominen silmiin tuntuu hankalalta, valitse katseesi kiintopisteeksi vaikkapa tyhjä tuoli keskellä salia. Voit myös käyttää pistettä seinässä viimeisen yleisörivin keskimmäisen osallistujan päältä. Jälleen illuusio kaikille henkilökohtaisesti puhumisesta syntyy varsin hyvin.
Neuvotteluhuoneessa vaihtele katsekontaktia
Neuvotteluhuoneessa ei kannata puhua koko ajan yhdelle ihmiselle. Kerro yksi asia yhdelle henkilölle, toinen toiselle.
Kun käytät teknisiä apuvälineitä, muista, että ne ovat apuvälineitä. Sinun tehtäväsi on puhua ihmisille, kohdata heidät silmilläsi ja vakuuttaa.
Zoomissa ja Teamsissä pidä katse kamerassa, kun itse puhut
Kun kommunikoit etäyhteyden päässä, muista, että keskustelukumppanisi näkee katseesi vain silloin, kun katsot kameraa. Muista siis pitää katseesi läppärin vihreässä tai kirkkaasssa pisteessä, kun itse puhut. Silloin välität illuusion siitä, että katsot keskustelukumppaneitasi silmiin. Se on illuusio, jonka kamera luo. Jos katseesi on keskustelukumppanisi kuvassa eli oman kamerasi alapuolella, näyttää siltä, että katsot vastaanottajaa nenään tai leukaan.
Haluatko testata ja kehittää omaa katsekontaktiasi?
Kirjoittanut : Kimmo Räntilä
Kimmo Räntilä on kokenut viestintäkonsultti ja -kouluttaja, jolla on YLE-vuosien takaama vankka journalistinen tausta. Hän on Kriittisen korkeakoulun pitkän kirjoittajakoulutusohjelman ja Teatterikorkeakoulun pitkän käsikirjoittajakoulutusohjelman koulima dramaturgi ja käsikirjoittaja.