Moni taitavakin esiintyjä saattaa toistella täytesanoja. Ongelmaksi se muodostuu silloin, kun ne vievät huomion itse asiasta.
Täytesanojen merkitys nousi ikävällä tavalla julkisuuteen pääministeri Sanna Marinin koronakriisin esiintymisten myötä. Hänen täytesanojen käyttöään kritisoitiin, ja intoutuipa joku laskemaan, montako kertaa ”tietenkin” esiintyi eräässä haastattelussa. (16 kertaa, jos jäit miettimään.)
Esimerkki osoittaa täytesanojen ikävimmän piirteen – ne vievät huomion pois olennaisesta eli puheen sisällöstä. Joskus täytesanat ovat vain harmittomia sanoja, mutta jos ne alkavat ärsyttää kuulijaa, niistä tulee kritiikin keppihevosia.
Jos siis huomaat turvautuvasi usein täytesanoihin, voit hyödyntää tätä yksinkertaista vian paikallistamis- ja korjausprosessia. Siinä kaikki lähtee liikkeelle täytesanojen käyttämisen syyn tunnistamisesta.
Skenaario 1
Syy täytesanojen taustalla: Et ole ajatellut esitystä tarpeeksi tai loppuun saakka. Käytät täytesanoja ostaaksesi itsellesi aikaa ajatella, mitä sanot seuraavaksi.
Parannuskeino: Harjoittele ja ajattele esiintymistäsi enemmän. Kun tiedät, mitä aiot sanoa, täytesanojen tarve katoaa.
Skenaario 2
Syy täytesanojen taustalla: esiintyminen jännittää sinua, ja käytät täytesanoja turvariepuna.
Parannuskeino: Pyri lievittämään esiintymisjännitystä huolellisella valmistautumisella ja keskittymisellä. Lue tarkempia esiintymisjännityksen lievitysvinkkejä aiemmasta blogistamme https://johtajanesiintymisvalmennus.fi/blog/jannittaako-esiintyminen/
Skenaario 3
Syy täytesanojen taustalla: Pelkäät esityksesi tai puheesi hiljaisia kohtia, etkä uskalla päättää lauseita. Lauseiden välisen pisteen eli tauon sijaan tunget lauseen loppuun täytesanan ja jatkat uudella ajatuksella.
Parannuskeino: Syleile puheessasi myös taukoja! On ok kerätä ajatuksiaan pienen hetken verran tai vetää henkeä. Vaikka piste ei puhuessa näy, se saa kuulua.
Skenaario 4
Syy täytesanojen taustalla: täytesanoista on päässyt rakentumaan maneeri, josta olet hädin tuskin itse tietoinen.
Parannuskeino: Kuuntele esiintymisiäsi tai niistä tehtyjä tallenteita kriittisesti. Tunnista tilanteet ja lauserakenteet, joihin täytesanat hiipivät. Opettele tietoisesti puhumaan ilman täytesanoja. Muista olla kärsivällinen!
Kaiken tämän jumpan jälkeenkin on tärkeää muistaa, että esityksesi ja asiantuntemuksesi arvo on muualla kuin täytesanoissa. Se kumpuaa sinun kokemuksistasi ja näkemyksistäsi, joita voit aivan hyvin ryydittää myös pienellä niinkuttelulla.
Kunhan et tee sitä liikaa!
Haluatko kirkastaa esiintymistekniikkaasi? Varaa ilmainen konsultaatio!
Kirjoittanut : Marjo Tiitto
Marjo Tiitto työskenteli pitkään toimittajana MTV:n Uutisissa ennen siirtymistään yritysviestinnän pariin. Hän on työskennellyt yritysviestinnän päällikkönä sekä media-alalla että lääketeollisuudessa.