Erilaisille kohderyhmille kannattaa viestiä eri keinoin ja painotuksin.

Taitava johtaja muokkaa viestinsä kohderyhmän mukaan

Eri sidosryhmille esiintyminen vaatii johtajalta erilaisia otteita. Henkilöstöä innostetaan eri tavalla kuin vaikuttajia, ja toimittajat vaativat ihan oman lähestymistapansa. Tässä vinkkejä siihen, miten puhua eri kohderyhmille.

Henkilöstö

Oma henkilöstö on tärkein ja usein myös kriittisin kohderyhmäsi. Firma saattaa parhaillaan kyntää syvissä vesissä yt-neuvottelujen tai lomautusten vuoksi, ja sinua tarkkaillaan kriittisemmin kuin koskaan. Tai näköpiirissä on lihavia aikoja, ja sinun on pidettävä huolta siitä, ettei liika tyytyväisyys passivoi työyhteisöä.

Sinun tärkein tehtäväsi on olla henkilöstön edessä aito. Älä teeskentele myötätuntoa tai innostusta, jota et oikeasti tunne. Myötätunto on kuitenkin tärkeä tunne etenkin tiukassa tilanteessa, joten sen puuttuminen voi kertoa liiasta etäisyydestä henkilöstöön. Pyri pysymään kärryillä työyhteisön mielialasta, mutta vältä imeytymästä mukaan draamaan.

Aitouden ohella henkilöstö haluaa sinulta johtajuutta. Jaa heille visiosi siitä, mihin yritys on johdollasi suuntaamassa ja mihin se tarvitsee henkilöstöään. Innosta, rakenna me-henkeä ja osoita arvostukseksi. Se auttaa myös huonoina aikoina, jolloin vision toteuttaminen vaatii leikkauksia ja vähennyksiä, jotka sinä toteutat yksilöitä arvostaen.

Media

Toimittajat rakastavat yhtä asiaa yli kaiken: konkretiaa. Älä siis latele heille vain lukuja vaan suhteuta – vertaa lukua vaikka jalkapallokentän kokoon tai Suomen bruttokansantuotteeseen. Mitä konkreettisemmin ja ymmärrettävämmin asioista kerrot, sitä kiinnostuneempi toimittaja on. Hyvä käytännön esimerkki kruunaa asian kuin asian, anekdooteista puhumattakaan.

Muista myös, että toimittajat ovat tarinankertojia, joilla on sisäänrakennettu tarve kirjoittaa tarinalle alku, keskikohta ja (onnellinen) loppu. Jos siis pystyt kuvailemaan yrityksesi tarinan alkupisteen, vaikeudet ja voittokulun, draaman kaari alkaa olla valmis.

Muuta tärkeää: älä valehtele, älä provosoidu, älä heittäydy aggressiiviseksi. Toimittajat ovat kuin särmikkäitä kissaeläimiä, joita ei kannata silittää vastakarvaan.

Poliitikot/yhteiskunnalliset vaikuttajat

Osaa asiasi. Siinä ytimekkyydessään keskeinen neuvo. Tunne ydinasiasi läpikotaisin – ei vain oman firmasi näkökulmasta. Olipa kyse sitten pk-yritysten verotuksesta tai ilmastotavoitteista, sinun tulee tuntea ilmiö yhtä hyvin omakohtaisesti kuin toimialan näkökulmasta.

Eikä tässä vielä kaikki. Kun olet tunnistanut ongelman, sinun tulee tarjoilla myös ratkaisu ja keinot sen saavuttamiseksi. Kuten joku viisas on todennut: älä tuo minulle ongelmaa, tuo ratkaisu. Poliitikot ja vaikuttajat arvostavat sitä, että alan syväosaajat miettivät valmiiksi ratkaisumalleja.

Haluatko sparrata viestien viemistä eri kohderyhmille? Varaa aikasi ilmaiseen esiintymisvalmennuksen tapaamiseen!

Varaa ilmainen konsultaatio

Kirjoittanut : Marjo Tiitto

Marjo Tiitto työskenteli pitkään toimit­tajana MTV:n Uuti­sissa ennen siirtymistään yritys­viestinnän pariin. Hän on työsken­nellyt yritys­viestinnän päällikkönä sekä media-alalla että lääke­teollisuudessa.