Tärkeään esiintymiseen kannattaa valmistautua huolella. Viimeisen silauksen valmistautuminen saa kiireettömästä keskittymisen hetkestä juuri ennen esiintymistä.

Esiintyminen on omanlaisensa huippusuoritus, aivan kuten urheilujoukkueen finaalipeli tai muusikon konsertti. Ja huippusuoritukseen valmistaudutaan aina huolella.

Esiintyjälle se tarkoittaa luonnollisesti sitä, että ennen esiintymistä ei nautita viiden ruokalajin ateriaa useiden viinilasillisten vauhdittamana. Myöskään unen puute ei paranna onnistumisen mahdollisuuksia.

Tärkein esiintymispäivän elementti on kuitenkin keskittyminen. Se tarkoittaa kiireetöntä valmistautumista, jonka aikana voi vielä silmäillä ennakkoon laadittua puhetta tai esitystä. Kiireettömyys maadoittaa sinut hetkeen ja varmistaa, ettet marssi esiintymislavalle ylivirittyneenä, tuhat eri asiaa mielessäsi.

Keskittyminen ei synny itsestään, vaan sille täytyy raivata tilaa. Tässä muutama nyrkkisääntö kiireiselle(kin) johtajalle:

  1. Rakenna esiintymispäivän aikataulu riittävän huokoiseksi. Älä säntää esiintymislavalle palaveriputken lomassa.
  2. Pyhitä vähintään tunti ennen esiintymistä sille, että lasket kiireisen päivän kierroksia ja keskityt tulevaan esiintymiseen.
  3. Laita puhelin äänettömälle, älä lue sähköposteja. Vältä myös energiaa vieviä keskusteluja merkityksettömistä aiheista.
  4. Valmistaudu esiintymiseen yksin tai tarkoin valikoidussa seurassa. Hyväksy vain kannustava ja valmistautumista tukeva seuralainen vierellesi!
  5. Mieti esityksesi avainkohtia. Nämä asiat sinä haluat saada kuulijan ymmärtämään.
  6. Tee hengitysharjoituksia. Niiden avulla saat päivän muut vaatimukset karkotettua mielestäsi. Hengitysharjoitukset auttavat myös rauhoittamaan vatsassa lepattelevat perhoset. Kokeile esimerkiksi neliöharjoitusta.
  7. Juuri ennen esiintymistä kannattaa vielä vilkaista peiliin. Vilkaisu kertoo, onko ulkoasusi kunnossa – ja oletko henkisesti valmis.
  8. Kun sitten pääset lavalle, keskity vain siihen hetkeen. Etsi yleisöstä yhdet kasvot tai muu kiintopiste, jolle esiinnyt. Säilytä hyvä draivi esityksesi loppuun saakka.

Helppoa, vai kuinka😉?

Haluatko kehittää keskittymiskykyäsi?

Varaa ilmainen konsultaatio

Kirjoittanut : Marjo Tiitto

Marjo Tiitto työskenteli pitkään toimit­tajana MTV:n Uuti­sissa ennen siirtymistään yritys­viestinnän pariin. Hän on työsken­nellyt yritys­viestinnän päällikkönä sekä media-alalla että lääke­teollisuudessa.